Att gå från Photoshop till Lightroom

In Allmänt, Bildbehandling by Elin Atterstig6 Comments

Fotograf i Karlskoga IMG_3409 Bröllopsskor i gräslr

Att vara fotograf är som ni alla säkert vet så mycket mer än att komma till en bestämd plats, lära känna motivet och fota bilderna. När jag kommer hem från en plåtning har jag oftast 2-3 fulla minneskort att tanka in i datorn, göra bildurval och lättredigering på, skicka till kunden, markera ut kundens val, bildbehandla och sist men inte minst spara bilderna. Och det här med redigering är ju en helt annan diskussion, men fotar man i RAW så blir bilden direkt från kameran en råfil som kräver bildbehandling. Till skillnad från JPEG, så lägger inte kameran på några egna inställningar på bilden utan en RAW-fil blir alltså helt rå. Jag ser det som en ofärdig bild där jag som fotograf har möjligheten att få bestämma helt själv hur mycket kontrast jag vill ha i bilden etc. utan att kameran ska bestämma det åt mig.

Och jo! Det jag skulle komma till är att jag har ändrat en hel del i mitt arbetsflöde! Det började tidigare i år att jag mer sällan valde att gå in i Photoshop efter att ha bildbehandlat mina bilder i Camera Raw (ett tilläggsprogram till Ps). Men jag tyckte att själva slutredigeringen och sparandet fortfarande innehöll för många steg, så jag laddade ner en testversion av programmet Lightroom för att jag hört så bra om det och även blivit väldigt såld när jag varit på Adobes föreläsningar. Men då hade jag inte riktigt tålamodet eller tiden till att byta program. Förrän nu! Lightroom är så väldigt smart har jag kommit fram till nu efter att ha tagit mig över den där lära-känna-ett-nytt-program-fasen. Jag är inte riktigt fullt hemma i allt nytt än, men jag är iallafall förbi den där första fasen och jag har lämnat Photoshop i princip helt och hållet!

Hur jag bildbehandlat tidigare:

 1. Datorns filhanterare (urval) + Camera Raw + Photoshop
 2. Bridge (urval) + Camera Raw (redigering) + Photoshop (ytterligare redigering och spara)
 3. Bridge (urval) + Camera Raw (redigering) + Photoshop (endast spara)
 4. Bridge (urval) + Lightroom

Numera går jag endast in i Photoshop när jag behöver göra någon finjustering. Det krävs på kanske 1-2 bilder per leverans. Annars hänger jag bara i Lightroom. Så himla skönt att ha hittat hem!

Vill ni testa Lightroom så finns 30-dagars testversioner att ladda ner från Adobe, och för att lära sig programmet föreslår jag Moderskeppets webbkurs. Och det här gäller även dig mamma ;), jag vet att du behöver ett program för att sortera dina bilder på ett bra sätt!

Kommentarer

 1. Nu är denna artikel gammal från 2013, men kände att jag bara var tvungen att kommentera ändå :)

  Först hoppas jag att allt gått bra med att gå över till lightroom.
  Sedan vill jag hålla med dig om att det känns skönt att bara ha ett program att hålla på i.

  Lightroom är så pass bra nu att man oftast som fotograf inte behöver PS längre, förutom som du säger en del smådetaljer ibland.

  Själv använder jag med Lightroom till 99 % av tiden.

  Ha det gott .

  MVH
  Morgan Stoltz

  Ps: mycket trevlig sida och du är en fantastisk fotograf. !!

  1. Författare

   Tack för din kommentar :) Så kul att höra! LR är så smart! och effektivt. :) Tusen tack för fina ord, och detsamma till dig!

Kommentera