Tips: Snyggare omslags- och profilbild på Facebook

In Tips, Webb by Elin Atterstig5 Comments

Jag tänkte dela med mig av mina tips om du vill snygga till din privata eller ditt företags sida på Facebook. Jag blev själv nämligen frustrerad över att profil- och omslagsbilden får så dålig kvalité och tänkte nu dela med mig av mina tips för att få så bra kvalité på dina bilder som möjligt.

Omslagsbild Profilbild storlek på Facebook

Mått
Det viktiga är att bilderna har rätt mått vid uppladdningen på Facebook. Profilbilden måste vara minst 180 x 180 px vid uppladdning, men kommer sedan att visas i 160 x 160 px.

Omslagsbilden har måtten 851 x 315 px. Är omslagsbilden mindre än 851 px bred kommer Facebook förstora bilden automatiskt och på så vis försämra kvalitén. Kravet är att omslagsbilden är minst 720 px bred, annars går den inte att välja som omslagsbild.

Profilbilden: 180 x 180 px
Omslagsbilden: 851 x 315 px

Hur du gör i Photoshop
1. Öppna bilden i Photoshop och välj Crop Tool/Beskärningsverktyget.

Beskära

2. Fyll i måtten anpassade för omslagsbild eller profilbild och dra ut det område du vill beskära ur bilden. Tryck Enter.

3. Lägg på skärpa
Som vanligt när en bild förminskas så förlorar bilden en del av sin skärpa. Därför ska du nu skärpa upp bilden. Jag använder mig av Oskarp Mask eller Unsharp Mask som finns under Filter -> Sharpen/Skärpa och har den inställd enligt bilden nedan. Välj Mängd/Amount enligt tycke och smak.Oskarp mask4. Spara för webb
Välj Arkiv/File -> Spara för webb & enheter/Save for web & devices. Välj att spara som jpeg och välj Very High på kvalité (80).

5. Bilden är klar! Ladda nu upp den som profilbild eller omslagsbild på din Facebooksida.

Tips om du inte har Photoshop
Om du inte har Photoshop eller något annat bildbehandlingsprogram så kan jag tipsa om PicMonkey som jag själv tycker är ganska roligt att pyssla med. Där har de en mall som passar för just Omslagsbilden till Facebook, och som skapar ett eget kollage av bilder. Gå på Create Collage och välj Layouts i menyn till vänster. Där finns en mall som heter FB Cover. Ha kul! :)

Kommentarer

Kommentera